Kitai seruran bendar ninga senentang kes pemakai berachun nyadi ba menua kitai. Bisi nya lalu ngujungka nyawa.
Taja pan entara nemu tauka enda, mayuh ari kitai
endang bisi kala tepakaika pemakai berachun sekurang-kurang iya sekali setaun. Ambika
banding, dalam taun 1995, ari January nyentuk ngagai bulan August bisi tiga
belas kes pemakai berachun udah nyadi aba 801 orang nyengkaum siti kes parai
udah bisi diripot. Ari penyampau nya, 601 mansa tu nembiak sekula.
Ari sukut undang-undang, menua kitai endang
bisi ngembuan Akta Pemakai 1983 ke dikena nyaga mensia mayuh ari kena tipu
lebuh orang nyediaka pemakai, pengawa bejual lalu chara nguna pemakai. Tang jarang
amai kitai ninga sida tu didawa ketegal penyalah nya.
Kes pemakai berachun suah nyadi dalam timpuh
48 jam udah ke makai pemakai ke kamah nya. Tanda-tanda tu nyengkaum asai ke
engkual, mutah, chirit, ngelu sereta bisi pedis perut.
Mayuh ari kes pemakai berachun tu nyadi
ketegal igi penyakit baka bakteria, mikro-organisma, virus, rachun tauka toksin
enggau barang-barang kimia. Empas ari penusah ketegal pemakai berachun nya baka
lenyau ai dalam tubuh. Enti tubuh kurang ai lalu kelalu serius, iya tau
ngujungka mai nyawa. Bisi mega iya ke raya nyau ngujungka rachun tama ngagai sistem urat.
Entara pun penatai pemakai berachun iya nya bakteria
dalam pemakai, ketegal proses nyediaka pemakai ti kamah, pemakai ti enda dipanduk
enggau menyana lalu pemakai ti dibantai ba tikas pengangat 30 degree Celsius.
Tu
pemakai ke seruran bisi ditepan bakteria;
- Tusu tauka
pemakai bansa tusu baka kiju enggau kerim
- Pemakai
beminyak baka nasi lemak, nasi beriyani, mi etb
- Ruti
enggau kuih
- Pemakai
utai idup di tasik baka kerang
- Dagin- sapi,
manuk, ikan
- Pemakai dalam
put ti udah kebi tauka iya ti kembai ba atas put nya tauka iya ti betegar.
Rampa alai kitai diau enggau chara nyediaka
pemakai ti enda teratur ulih ngasuh bakteria nepan sereta ngamahka pemakai. Sekeda
ari chunto ke suah nyadi nyengkaum;
- Pemakai ke
agi mata
- Dagin, manuk
enggau ikan ti enda disimpan ba peti ais
- Pemakai meku
ti dilakka `lela' kelalu lama ba endur ke angat
- Pemakai dalam
put dibantai ba tikas pengangat bilik sepengudah dibuka
- Pemakai basah
enggau ke belai ti dibantai ba endur ke angat
- Buah sereta
sayur ti enda dibasu beresi
- Pemakai ke
sigi udah kamah maya dipanduk tauka ditungkus
- Pemakai ti
enda disimpan enggau jampat
Tanda-tanda
pemakai berachun bepanggai ba bansa bakteria tauka organisma iya baka:
Rachun
ketegal bakteria
- Campylobacterosis ketegal bakteria campylobacter ke
bisi ditemu ba dalam dagin manuk mata, dagin enggau tusu ti enda dipasteur.
Tanda-tanda rachun berengkah ayan 2-5 hari udah makai. Kelimpah ari
tanda-tanda rama, pesakit deka tabin lalu tai iya ngundan darah.
Toksin
- Chirit maya orang ke matau menua ketegal bakteria
Escherichia coli tauka E. Coli ti ngasilka toksin. Penyakit tu nyadi
ketegal chara nyediaka pemakai enggau ai ti kamah.
- Cereus nyadi laban bakteria bacillus cereus. Tanda-tanda
rama diasai di antara 1-18 jam udah makai. Taja pia, pemakai berachun
bansa tu enda lebih ari 24 jam.
- Cholera ketegal bakteria vibro cholera bisi ditemu
ba dalam ikan, kerang, kupang enggau bansa tekuyung ke diulih ba endur ai ti
kamah. Tanda-tanda bepun entara 1-3 hari udah makai lalu ulih bepun
enggau bira chirit sereta ngujungka parai ketegal lenyau mayuh ai asil ari
ke bira chirit ti raya.
- Gastroenteritis nyadi ketegal Yersinia
enterocolitica, sebansa bakteria ti ditemu ba dalam dagin, ai, sayur mata
enggau tusu ti enda dipasteur. Tanda-tanda ayan 2-5 hari udah makan.
Kelimpah ari tanda rama, tabin enggau asai lelak nyangka nyadi sama baka
rengga. Enti enda diubat pesakit tau raya agi.
- Listeriosis ketegal bakteria Listeria monocytogenes.
Taja pan jarang nyadi iya tau munuh nyawa. Tanda penyakit nyengkaum berasai
dadam, rachun ba darah enggau beranak enda chukup bulan bagi indu ke
betubuh bisi. Dalam kes ti raya, penyakit tu ulih ngerampit ngagai untak
enggau tulang belakang.
- Shigeliosis
tauka Disenteri nyadi ketegal bakteria Shigella sp., tanda- tanda ayan
maya 1-7 jam udah makai. Kelimpah ari tanda-tanda rama, darah, nanah tauka
lendir bisi dipeda ba tai pesakit.
- Salmonelosis ketegal bakteria Salmonella ti bisi ditemu
ba dalam tubuh manuk. Tanda-tanda rama bisi diasaika udah 24-48 jam.
- Staphylococcus aureus sebansa bakteria ti mar dibunuh
taja pan ba tikas pengangat ke tinggi. Kes rachun bansa tu jarang nyadi. Tanda
diasai dalam timpuh 1-8 jam udah makai, sereta terus nyentuk ngagai 24-48
jam. Tanda-tanda tu tanda-tanda rama.
Rachun
bepun ari virus
- Hepatitis A nyadi ketegal virus ti bisi ba dalam
kerang enggau tekuyung ti diulih ba dalam ai ke kamah datai ari agu enggau
sayur mata ti diperesika enggau menyana.
Tanda-tanda berengkah ayan ari 2-6 minggu udah makai lalu pesakit deka tabin, lemi tulang, nadai ati deka makai enggau jaundis. Ba kes ke raya, iya tau ngujung ati rusak lalu mai nyawa. - Norwalkvirus nyadi ketegal virus Norwalk ti bisi ditemu
ba dalam kerang enggau tekuyung ke diulih ba endur ke kamah laban tai
mensia. Penyakit bepun ari pengawa ke bepakaika tekuyung mata enggau iya
ke enda disumai mansau.
Rachun
bepun ari protozoa
- Giardiasis nyadi ketegal protozoa Giardia lamblia ti
bisi ditemu dalam alur perut enggau tai mensia. Ai ari agu ti diguna nyadi
baja sayur sereta chara nyediaka pemakai ti enda meresika jari pun penyadi penyakit berachun
tu.
- Amebiasis mega
dikumbai disenteri amebik nyadi ketegal Entamoeba histolytica. Pun penatai
penyakit tu sama baka rachun ketegal protozoa Giardia lamblia. Tanda-tanda
bisi rachun nya endur ba tubuh baka ba kandang ati enggau perut raya nyadi
lemi, chirit, asai kesal, nurun berat tubuh enggau lemi tulang.
Pun
penatai penyakit berachun ke bukai
Pemakai berachun mega ulih nyadi ketegal
kulat berachun tauka buah enggau sayur ti udah kamah ketegal rachun indu utai
ti udu pekat.
Toksin ari kulat baka aflatoksin bisi ditemu
ba beras tauka bijirin mega siti ari pun pemakai berachun.
Chara
manah dikena nyeliahka ari pemakai berachun
BANSA pemakai ti mudah kena kamah lebuh disimpan,
disediaka, dipanduk enggau maya dinah nya baka dagin, manuk enggau telu.
Nangkanka
tu nya sekeda chara ti betul lebuh nyediaka pemakai sereta pengelikun di dapur.
Peti ais mesti kurang ari 4 degree celsius tauka
0 degree celsius ngambika peti nya chelapmeku. Patut dikingatka tikas penyelap
enda tebunuhka bakteria, tang ulih nagang iya ari beranak-betelesak. Pemakai ti
disimpan mesti dalam kereban ti ditutup tauka ditungkus.
Basu jari enggau naka pemeresi sebedau tauka sepengudah
nyediaka pemakai dikena nyeliahka ari ditepan bakteria salmonella tauka
organisma bukai.
Pekakas dapur baka lungga, dikin tauka
pengerat dagin patut dibasu ngena ai angat sebedau diguna kena ngerat dagin.
Lapik alai ngerat tauka nyirap pemakai patut
ari bansa arkrilik laban iya nyamai agi dibasu lalu nadai ninggalka alur ti
ulih alai bakteria idup. Iya ti manah agi nya nguna lapik pengerat ti bebida ungkup
dagin enggau sayur.
Anang
sekali-kali makai pemakai ti udah bekulat.
Seliahka ari nguna telu ti nyau deka pechah
laban iya nyangka bisi ngundan bakteria Salmonella. Taja pia telu ti dipeda
manah mega tau bisi ngundan salmonella. Salmonella mudah dibunuh ngena tikas
pengangat ti tinggi. Nya alai siti chara ti pengabis engkeman nya nyumai
nyentuka lauk mansau. Anang makai telu mata tauka iya ke setengah mansau.
Serarakka pemakai ti udah disumai ari pemakai
ke bedau dipanduk tauka iya ke agi mata. Kebuah pia, laban pemakai ti udah disumai
nya jampat agi kamah sereta ditepan igi penyakit enti dibanding enggau pemakai
ti bedau dipanduk.
Pilih pemakai ti udah disumai dikena nyaga
pengelikun pengerai. Makai mayuh agi pemakai baka buah enggau sayur laban nya
likun agi.
Makai pemakai ti udah disumai kemaya nya. Pemakai
ti udah chelap deka mudah ditepan bakteria.
Simpan
pemakai ti udah disumai enggau cheremat nitihka iya ti engkeman. Simpan ba atas
kereban pengangat tauka endur ti chelap.
Angatka
baru pemakai.
Tu mih
chara ti pengabis manah dikena nyeliahka ari igi penyakit ke tau bisi maya
pemakai nya disimpan. – Dibali ari Oleh
Noor Hasani Hashim Pusat Racun Negara, USM,
11800 Minden P.Pinang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan