Umai? Nama utai ke dikumbai umai? Umai ke dikenang ditu ukai leka jaku Iban. Umai nya sebengkah pemakai trasional raban bansa Melanau di Sarawak Umai nya tau dikiraka nyau deka ngabih enggau pemakai sashimi(shusi) di Menua Jepun.Taja pia umai endang tetap pemakai ke popular ba komuniti di Sarawak. Dini-dini endur di Sarawak, Umai semampai nyadika buah kenang mensia mayuh. Menua ti endang sinonim dengan gelar Pelilih Menua Umai nya Pelilih Menua Mukah.
Umai tu ikan ke disirap alus-alus sereta dibuai tulang iya. Kitai mega tau enda ibuh muai tulang ikan nya tang manah agi dibuai ngambika enda engkelan tulang nya lebuh makai umai. Ikan ti dipilih digagaka Umai nya endang ikan tasik nyangka ketegal orang Melanau tu diau mangkang menua ba tebing tasik.
Ikan tasik nya tadi ke udah disirap lalu dichampur enggau buah limau masam tauka limau mipis, bawang mirah, bawang burak, bawang besai sereta enda ditinggal mega chabi. Enti deka asai iya masam agi kitai tau nambahka buah maram. Mayuh agi limau mipis enggau chabi nyamai agi mih asai Umai kitai nya. Udah nya, kerat ikan ti udah disirap nya tadi lalu digulai sereta digerami enggau utai ke udah disediaka kitai tadi datai iya nyau udah sebati. Enti deka nambahka asai Umai, tau mega ditambah enggau biching tauka MSG lalu enggau garam nitihka pengasai diri empu. Enggau nya nyadi mih Umai ti chukup mudah disediaka.
Bala orang berikan lebuh ke tasik semina mai bekal bawang, chabi, limau, garam enggau biching laban Umai tu mudah disediaka sida. Nya alai enda alit ati enti bisi siku-dua ikan nyadika lauk sida lebuh maya ke lapar. Kelimpah ari ikan, undang enggau bubuk mega tau digagaka umai. Umai mudah amat disediaka laban iya endanegunaka modal ti besai lebuh nyediaka iya. Ingat, umai nyamai diempa enti ikan nya agi idup tauka agi baru lalu enti umai udah tembu dibela tau terus diempa laban ti enda pia iya nyau tau enda nyamai dipakai agi. Nya alai chuba mih asai Umai Mukah sehari tu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan