Pun kelampai |
Kala meda sereta ninga buah ke dikumbai kelampai? Nama sungai enggau nama menua bisi kala ninga baka sungai ke dikumbai Sungai Kelampai tang buah kelampai nyangka mayuh bedau kala meda sereta nemu buah tu. Nyadi sekali tu kitai deka meratika buah ke dikumbai kelampai.
Pun kelampai tu tinggi sereta iya mayuh tumbuh ba kampung ke bebukit-bukit. Buah kelampai tu besai, iya nya 5cm panjai sereta deka labuh lebuh mansau. Faktor ribut chukup beguna dalam proses ke ngasuh iya labuh. Kelimpah ari nya, faktor jelu baka kera mega mantu proses ngelabuhka buah tu. Kulit iya kering, nipis sereta lichin.
Buah tu mesti dipalu dikena mechahka kulit sereta ngulihka isi iya. Isi iya kering sereta bechura burak. Buah tu nadai igi. Buah kelampai mega ngundan mayuh asid ‘hydrocyanic’ sereta beminyak baka buah kepayang. Buah kelampai mesti direbus tauka diguring sebedau dipanduk. Iya tau mega direndam enggau ai garam tauka digaga ke tuak. Minyak kelampai ulih dikena nyadika minyak makai. Buah kelampai enti diempa mayuh sereta enda dipanduk tauka ngasuh mabuk tauka pedis pala. Kenu ku orang ke kala makai buah kelampai madahka asai buah tu asai buah nangka rebus tang ku sida buah kelampai nya nyamai agi.
Buah tu ulih dijeruk. Enti menya bisi sekeda orang nya rindu nyeruk buah kelampai tu lalu disimpan bebulan-bulan, iya nya enda ibuh disimpan dalam peti ais. Enti disimpan dalam tempayan tauka jebul ti besai ke diisika enggau ai ulih ngasuh buah tu tan lama agi.
Buah kelampai ngundan zat ti tinggi lalu kaya enggau mineral baka phosphorus, kaliam, kalsium lalu bisi mega ngundan protein.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan