NASI KANDAR berasal ari Pulau Pinang. Dulu menya pemeli nasi
kandar iya nya bala pengereja pengawa tauka bala kuli ba palan penyangkai kapal
Pulau Pinang. Nasi kandar nya pemakai disumai ke komuniti pengeraja pengawa. Asi
iya mayuh tang lauk iya semina ikan kari tau ikan guring enggau kachang lendir.
Menu nya disediaka baka nya laban sida ke gawa baka ke nyadi pekereja
gudang penyangkai kapal begunaka pengering tulang dikena sida munggah barang
ari kapal. Baka nya mega sida ke nyadi tukang narit becha.
Penyual nasi kandar deka ngesan periuk-genuk asi enggau lauk ke tebing palan
penyangkai kapal maya tumu pagi laban bejualka nasi kandar. Nya mih kebuah
mayuh orang Pulau Pinang makai nasi kandar maya tumu pagi ukai tengah hari tauka
malam - sama baka orang Batu Pahat ke makai sate tumu pagi.
Pengawa makai asi kandar tu endang lama udah dikemeran sereta nyadika tradisyen
peturun sida kenyau ari aki ini kelia ke ngentapka pendiau diri di Pulau Pinang; iya nya ari jeman sebedau perang enggau sebedau
merdeka. Sampai ke diatu, peranak menua
ke mendam di Pulau Pinang semina makai nasi kandar maya tumu pagi; iya nya
kira-kira jam 7.30 pagi.
Taja pia, kemaya hari tu nasi kandar ukai agi pemakai ke diempa komuniti
pengereja pengawa tauka dalam jaku Melayu masyarakat
marhaen. Iya nyau udah nyadi pemakai semua ringkat lapis komuniti lalu
kadang-kadang iya mega nyau nyadika pemakai sida ke bisi utai tauka orang kaya
laban lauk nasi kandar udah berubah menu. Diatu lauk nasi kandar nyau bisi menu
manuk, undang besai, telu, ikan enggau suntung. Nya alai rega nasi kandar
kemaya hari tu berega RM15 siti pala.
Taja pia bisi orang saru penemu nyangka kari pala ikan sebagi ari lauk ke
diidang enggau nasi kandar. Nasi kandar asal nadai ngundan lauk pala ikan. Sida
ke nyual kari pala ikan nya ari menu nasi
mamak ukai nasi kandar. Tu mih ke nyadi di Kuala Lumpur. Bala pemeli suah
ngumbai kari pala ikan nya sebagi ari lauk nasi kandar. Di Pulau Pinang, nasi
kandar original endang nadai pala ikan mirah ti besai amat. Enti iya pala ikan duai
enda ga ngawa.
Nya alai enti ke Pulau Pinang lalu deka makai nasi kandar original, ingat
pesan penulis. Anang sebarang embal aja. Tukuh pendiau nasi kandar nya baka ke
dirintai ditu;
(i) nasi semina chukup-chukup sepinggai aja enda mayuh enda mega mimit;
(ii) kuah mesti dichampur tauka digulai dientara kari ikan, dagin, undang
enggau suntung;
(iii) iya ke manah nya lauk nasi kandar nya ikan kari tauka guring (duai)
sama enggau dua kerat dagin kari, telu rebus tauka;
(iv) pilih entara suntung tauka telu rebus enggau dagin kari tauka ikan duai
kari sereta dua batang kachang lendir rebus.
Resia makai nasi kandar ke mesti ditemu kitai nya enti makai anang nambah
lalu makai ngena jari ukai ngena sudu.
Kebuah enda tau nambah nya nangika bisi asai deka mutah lalu enti pia
tentu nyau nadai ati agi deka makai. Dilalau makai ngena jari ngambika aroma
unik utai ti dichampur ba nasi kandar deka terus lekat ba tapak jari datai ke
lemai. .
Nasi Kandar terkenal sebagai salah satu makanan utama dan paling popular negeri ini, kini lebih 500 kedai nasi kandar terdapat di seluruh Pulau Pinang. Sekadar cuba menyebut beberapa nama, Nasi Kandar Kapitan, Nasi Kandar Kayu, Nasi Kandar Khaleel, Nasi Kandar Kassim Mustafa, Nasi Kandar Dawood, Nasi Kandar Beratur dan Nasi Kandar Ramzan, sudah pun begitu terkenal di kalangan masyarakat tempatan dan juga pelancong luar negara. -Sinar Harian
BalasPadam