Panyun Jaku
Nyadi sekali tu aku datai baru deka ngenang siti agi
pekara ngagai raban pemacha blog Tempalang Kenang tu. Pekara ti deka nyadika
buah kenang sekali tu bisi kaul enggau pengerami gawai ti deka diintu raban
bansa Iban enda lama agi. Kebuah ke ngenang pekara tu ukai reti iya pekara tu
negatif ngagai budaya raban bansa Iban. Nyadi buah kenang ti deka dikenatai tu
bisi kaul enggau ai irup iya nya ai beer. Kenang tu mega ukai kenang meransang
raban bansa Iban ngemeranka budaya tu, nama agi enti bisi sekeda nya enda
bepengerai sereta sida ke endang ukai pengirup alkohol.
Isi Kenang
Kenu ku artikel ke ditampung aku tu bisi 10 kebuah ai beer
ukai utai ke jai enti sema iya diirup enggau jelan pemayuh. Munyi ke dikenang
di atas tadi tu ukai meransang mensia mayuh ngirup kelebih agi sida ke agi biak
umur enggau iya ke enda bepengerai.
1. Pengirup Beer gayu agi
Ngirup enggau jelan pemayuh nya manah ke nuan. Pia
mega beer nya manah diirup enggau jelan pemayuh. Nadai enda orang nemu enti
ngirup kelalu mayuh nya sigi pekara ti enda manah. Ambika banding, enti nuan
mabuk mayuh bendar pekara ke enda manah tau nyadi. Kelimpah ari mayuh jaku
sereta tau jampat ngerijat, nuan nyangka kena riman ba rekung, bulih kanser
ba empedu tauka mayuh penyakit bukai. Tang mayuh mega pansik kemaya hari tu
ti madah enti nuan enda ngirup ai alkohol pan enda manah mega. Nitihka sekeda
pansik bebas, orang ke ngirup ai beer enggau jelan pemayuh idup gayu agi ari
orang ke pengirup tauka sida ke endang mentin diri ari ngirup. Beer tu manah
enti enda diirup mayuh laban isi alkohol iya baruh agi sereta volium iya
besai agi ari ai wain tauka spirit. Munyi ku jaku orang tuai ke radikal iya
nya Thomas Jefferson madahka, “Beer, if drank with moderation, softens the
temper, cheers the spirit, and promotes health.” Reti nya enti diirup enggau
jelan pemayuh ulih ngurangka pemuras ati, meransangka semengat sereta mega
pengerai. Iya ke bejaku utai ti baka tu nadai begunaka pelajar sains dikena iya
nyukungka penemu tu.
|
2. Beer nadai dichampur enggau utai bukai
Bisi orang ke madahka diri nemu semua utai deka
madahka beer nya dichampur enggau mayuh kereban pemakai tambah ( additives)
sereta kereban kena ngetanka pemakai ngambika tan disimpan lama (preservatives).
Tang iya ke bendar beer nya pan baka ai jus oren tauka tusu. Beer enda begunaka preservatives laban iya bisi ngundan alkohol enggau hops. Kedua-dua tu keraban natural
kena ngetan pemakai ari jampat jai. Beer semina dikumbai “diproses” lebuh
ruti ti dikena ngaga nya dipanduk, dikasam, dipantis sereta ditungkus. Proses
tu sama enggau beer Heineken.
|
3. Beer baruh kalori, baruh karbohidrat sereta nadai
minyak tauka kolesterol
Ai beer tu ngundan kalori ti baruh amat enti dibanding
enggau ai bukai. 12 ounces Guinness
sama mayuh kalori iya nya 12 ounces tusu
ke mimit minyak: iya nya kira-kira 125. Tu reti iya kurang agi ari jus oren
(150 kalori), ti kira-kira sama standard enggau “full-calorie” beer. Enti beer
nya semina pun penatai nutrien, nuan patut ngirup sekali nitihka pemendar
penyampau kalori sehari (2,000 to
2,500). Taja pia nadai bisi orang ngasuh nuan ngirup nyampau nya. Ai natural ke
bukai ke mimit kalori ti sebaka enggau beer nya baka teh, kupi chelum enggai ai
amai. Tentu nuan ngumbai beer nya mayuh ngundan karbohidrat. Enda pia? Salah
baru mega penemu nya. Pukul rata beer bisi ngundan kira-kira 12 grams karbohidrat
(carbs) dalam 12-ounce ai. Nitihka pemendar ari The U.S. Recommended Daily Allowance madahka bisi 300 grams karbohidrat
dalam standard 2,000-kalori diet. Reti nya nya, nuan patut ngirup 24 tin tauka
sekes beer – lalu ditangkan enggau kes kedua – nitihka dilalauka perintah
senentang penyampau karbohidrat ti patut diambi. Enti baka ba penemu sekeda
orang, nya manah agi nuan makai epal tauka ngirup ai soda pop enti sema nuan
bangat deka nambahka penyampau karbohidrat. Tiap-tiap igi epal tauka ai soda
nya ngundan 35 ngagai 40 grams karbohidrat – reti nya tiga kali mayuh agi ari
iya ke dalam beer. Nambahka nya mega, beer nadai ngundan minyak tauka kolesterol.
4. Beer ngurangka kolesterol
Beer ukai semina nadai ngundan kolesterol, tang iya
mega tauka ngurang tauka ngemanah kolesterol dalam tubuh. Enti nunda iya ke
amat madahka beer enti diirup suah sereta dalam penyampau ti jelan ulih
nimbangka penyampau HDL/LDL ratio kolesterol. Dalam tubuh kitai bisi dua
bansa kolesterol: iya nya HDL, kolesterol ti “manah” ti ngelancharka pejalai
darah lalu siti agi nya LDL, kolesterol “jai” ti tau ngasuh buluh darah kitai
nya sebat. Nyadi beer tu mih ke neruju
pejalai darah dalam sistem lalu ngangkatka tikas HDL. Nitihka sekeda pelajar,
ngirup setin beer sehari ulih ngangkatka tikas HDL nuan ngagai 4 persin.
|
5. Beer ngasuh nuan chelap
Ari sukut aspek sosial ngirup beer enggau jelan
pemayuh nya manah ke pengereai nuan. Reti nya iya tau dikena ngerapitka kaul
enggau bala kaban belayan tauka pangan sambil ngirup beer.
|
6. Beer ngundan mayuh vitamin B
Beer, kelebih agi ti enda dipantis tauka iya ke
kurang dipantis nya balat manah agi taja pan fakta nya balat disakalka raban
orang ke enda ngirup arak. Beer bisi ngundan tikas vitamin B ti tinggi
kelebih agi asid folik ti tau mantu ngetanka diri ari diserang penyakit
tungkul atau. Beer mega ngundan fiber
ti belai, manah ngasuh nuan gerai baka selama ke tau ngujungka sistem dalam tubuh
ulih nyerap utai jai baka gemu. Beer mega bisi ngundan zat besi baka magnesium enggau potassium, nyangka nuan bisi perambu deka ngasuh perut nuan baka
besi, nadai salah mega enti deka ngirup ai beer.
|
7. Beer likun agi ari ai amat
Enti nuan bisi ba endur ti dilalau orang enda tau
ngirup ai sebarang dia ai beer ti bisi dia kiraka likun agi diirup. Iya mega
manah agi ari ai amat dalam botol. Kebuah pia, dalam proses ngaga beer, ai nya
dipanduk sereta mesti beresi sebedau disimpan dalam botol lalu ditejal
enggau penutup laban enti iya bari tauka jai iya tentu tusah deka dijual.
Enti iya jai pan iya enda tentu nganu laban bakteria ti bisi ba dalam ai beer
nya ti dikumbai pathogens ulih idup dalam ai beer lalu iya enda nganu tubuh
orang ke ngirup ai nya. Nya nama agi dianti dih? Irup dia mih – indah ai beer
ke jai nya likun agi ari ai amat.
|
8. Beer nagang serang penyakit tungkul atau
Enti nuan dekaka vitamin ti semitan agi dia ai beer
tu mih manah ke nuan. Enti ngelama tu dipelabaka sekeda ari kitai kala
ninga pengawa ke dikumbai the French Paradox. Tu pengawa orang
Peranchis bepakaika pemakai ke tinggi diet ti ngundan gemu lalu ngirup diet
ke tinggi meransang lalu nginsap ruku kambing bebulu tang taja baka nya sida
nya ke mayuh ngidap penyakit tungkul atau, iya nya kira-kira satu per tiga
ari penyampau orang di dunya. Ai ti
dikumbai sida ti ngundan antioxidants
balat agi datai ari ai wain mirah. Bah, ba penemu nuan ni ai bukai ti baka
wain mirah ke ngembuan mayuh antioxidants?
Beer chelum! Nitihka pansik Gerempung Tungkul Atau America (American Heart
Association) madahka “nadai eviden ti madahka wain nya manah agi ari ai alkohol
ti bukai.” Siti pelajar dalam Journal Pengerai British (British Medical
Journal in 1999 ) madahka sapa ke ngirup tiga kali sehari deka ngurangka diri
ari risiko penyakit tungkul atau, iya nya kira-kira 24.7 persin.
|
9. Ai beer ulih dikena ngelaban penyakit riman
Utai ke nyelai senentang ai beer sereta kaul iya
enggau pengerai nya bisi utai ti dikumbai xanthohumol, iya nya flavonoid ti semina
bisi ba hops. Xanthohumol tu potent antioxidant nagang enzim ti ngasuh riman,
“manah agi ari komponen besai ba soya,” nitihka penemu Dr. Cristobal Miranda ari
Department of Environmental and Molecular Toxicology di Oregon State
University. Xanthohumol tu manah ke nuan nya alai orang Jermans lebuh ngaga beer
bisi nambah mayuh agi dalam ai nya.
|
10. Beer enda ngasuh perut nuan bunchit
Pansik ti dipejalaika raban pemansik ari University
College of London enggau the Institut Klinicke a Experimentalni Mediciny di
Prague dalam taun 2003 madahka nadai kaul entara penyampau ai beer ke diirup
enggau saiz pemabuk sida. “Endang bisi penemu ti madahka pengirup beer (beer
drinkers) pukul rata iya balat ‘obese’ ari sida ke enda ngirup tauka sida ke
semina ngirup wain tauka spirits,” pia ku raban pemansik nya. Tang nitihka
pansik sida kaul entara ai beer enggau obesiti, enti bisi nyangka enda besai.
Mayuh pansik madahka orang ke seruran ngirup ai beer (enggau ke jelan) nadai
bunchit perut. Sida pan kurang agi pemerat enti dibanding enggau sida ke endang
enda ngirup. Engka amat, enti aku meda tawing aku Timothy Salang. Beer mega
ulih ngangkatka metabolisma kitai lalu mantu tubuh kitai ari nyerap gemu
sereta ngujungka kitai bepengerai agi. Tang anang enda ingat jaku lalau orang
ke tuai enti ngirup anang sampai mabuk, irup mih enggau jelan pemayuh
ngambika nyadi siti ari program pengerai diet kitai.
|
Simpul Kenang
Bah nama agi dianti kaban? Irup mih ai beer. Nuan tau
gayu sereta lantang agi ari selama. Nuan nadai deka gemu, nyangka tau kurus agi
ari selama. Metabolisma nuan mega tau betambah manah agi pia mega enggau
pengerai nuan. Iya mega tau ngurang buluh darah nuan sebat sereta diserang
penyakit tungkul atau tauka riman. Nama agi ke dekaka nuan? Selamat ngirup beer
sereta selamat ngintu Hari Gawai Dayak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan